DE

#FEMALEFORWARDINTERNATIONAL
Lufta e një lidere për liri

Njihuni me Edita Tahirin nga Kosova
Edita Tahiri
© Friedrich Naumann Foundation for Freedom

Shumë pak gra në botë mund të fillojnë rrugëtimin e tyre të jetës si një nga njerëzit e shtypur në vendin e tyre, të rriten duke u bërë zëri i kombit të tyre të sapolindur në botë, ta ndihmojnë atë të fitojë lirinë e tij, dhe pastaj jo vetëm të jetojnë për ta treguar këtë histori, por edhe të bëjnë një karrierë të suksesshme politike. Edita Tahiri nga Kosova është një këso shembulli i rrallë, dhe ajo ka shumë histori për të treguar.

Këto histori variojnë nga të qenit themeluese e një lëvizjeje për pavarësi nga pushtimi serb, Lidhja Demokratike e Kosovës, te puna e saj e palodhshme politike dhe diplomatike për çlirimin dhe njohjen ndërkombëtare të vendit më të ri të Evropës. Por të gjitha këto përmblidhen në njërën, të cilën ajo e përshkruan si arritjen e saj më të rëndësishme në jetë: "Jam krenare që i sollëm Kosovës lirinë dhe pavarësinë dhe siguruam që shqiptarët të mos vuajnë kurrë më nga gjenocidi."

 

Edita Tahiri
© FNF

Lindi një patriote kosovare

Edita Tahiri ka lindur në vitin 1956 në atë që ajo e përshkruan si një familje shumë patriotike shqiptare. Babai i saj ishte nga Kosova, nëna e saj ishte nga Shqiperia dhe ata u martuan në Kosovë gjatë Luftës së Dytë Botërore, kur kufijtë midis këtyre dy vendeve pothuajse nuk ekzistonin. Babai i saj dëshironte ribashkimin e Kosovës me Shqipërinë dhe në parim jo që ishte vetëm një patriot, por, si një politikan i ilegales, ai vuajti dënime me burg dhe tortura nga duart e aparatit shtypës jugosllav të pasluftës të udhëhequr nga Ministri i Brendshëm, Aleksandar Rankoviq. "Unë pashë shtypjen ndaj shqiptarëve përmes syve të babait tim dhe ndarjen e shqiptarëve përmes syve të nënës sime - që formuan personalitetin tim dhe lidhjen time me fatin e kombit tim," thotë Tahiri.

Ajo nuk ishte një politikane nga natyra ose arsimi - në fakt, diploma e saj e parë ishte në telekomunikacion dhe megjithëse ëndërronte të studionte psikologjinë, ("Unë doja të kuptoja vuajtjet e babait tim"), ajo nuk mund të injoronte gjendjen e rëndë të familjes së saj dhe të njerëzve të saj. Fati, megjithatë, së shpejti do ta shpërblejë zgjedhjen e saj të matur të arsimit, duke e shtyrë atë në një drejtim që nuk mund ta kishte guxuar ta imagjinonte. Pasi fitoi një diplomë bachelor në Prishtinë, ajo do të kalonte në një master në qytetin e Essex-it, në Britani të Madhe, duke u bërë një nga kosovarët e parë që përjetoi perëndimin. Kjo shmangie edukative do të formësonte rrugën e saj menjëherë pasi ajo u bashkua lëvizjes për pavarësinë e Kosovës.

Edita Tahiri
© FNF

Në ditët e para të lëvizjes për pavarësi, më të mirët dhe më te ndriturit e Kosovës e nominuan atë për të qenë Ministre e Punëve të Jashtme të këtij vendi ende inekzistent. Kishte dy arsye kryesore për këtë, ajo thotë: “Unë vija nga një familje e besueshme, atdhetare që luftoi në mbrojtje të të drejtave shqiptare dhe unë isha tashmë e shkolluar në perëndim, kështu që nuk isha vetëm anglisht-folëse, por edhe e ekspozuar ndaj kulturës së perëndimit dhe sistemit të tij të edukimit. ”

“Në atë kohë, ishte shumë e rëndësishme të kishim njerëz patriotë, të arsimuar mirë dhe jo nostalgjikë për kohën komuniste. Drejtuesit e lëvizjes sonë ishin të gjithë nacionalistë, ne ishim elita e Kosovës,” kujton ajo. Fakti që ajo ishte një grua ishte dytësore në atë kohë. "Kur kombi është në rrezik, nuk ka vend për gjini," qesh ajo.

Edita Tahiri
© FNF

Nga korridoret e diplomacisë në Shtëpinë e Bardhë

Pastaj erdhi pjesa e vështirë. Në vitin 1991 rendi ndërkombëtar po ndryshonte me shpejtësi për shkak të përfundimit të luftës së ftohtë dhe komunizmit në bllokun sovjetik. Gjatë luftës së ftohtë, Jugosllavia, e dominuar nga serbët, kishte ndjekur një "rrugë të tretë" midis lindjes, perëndimit dhe jugut global; një politikë e cila i bëri shumë miq në pozitat e larta. Nuk ishte detyrë e lehtë për të bindur botën se Kosova tani meriton të njëjtën pavarësi nga Serbia si njësitë e tjera federale të ish -Jugosllavisë dhe se njerëzit e saj tashmë kishin kaluar një shekull duke luftuar për lirinë e vendit të tyre.

Vështirësia ishte se bashkësia ndërkombëtare nuk e kuptoi situatën e Kosovës, ndërsa vendit të saj, nga ana tjetër, i mungonte qasja në bashkësinë ndërkombëtare. Edita Tahiri kujton: “Një krye-diplomate të cilës i mohohet qasja në institucionet ndërkombëtare dhe vendet e rëndësishme kërkon shumë kreativitet për të bërë përparim. Kur fillova si ministre e jashtme, diplomatëve nuk u pëlqente të takoheshin me mua sepse nuk e kuptonin se çfarë po ndodhte gjatë shpërbërjes së Jugosllavisë dhe sepse Serbia ishte shumë më e mirë në rrjetëzim, gjë që u bë pengesë mes meje dhe diplomatëve të tjerë... "

Edita Tahiri
© FNF

Megjithatë, tragjedia e popullit të saj, shqiptarëve dhe vendit të saj e motivoi të mos dorëzohej kurrë dhe të kërkonte ndonjë mundësi për t'u takuar me diplomatë dhe ministra. “Mbaj mend që në fillim, ata as nuk më prisnin në zyrat e tyre, por në korridore, ose në kafene në konferenca ndërkombëtare. Hapësirat alternative, korridoret dhe kafeteritë u bënë vende për mua për të lobuar, " thotë ajo. "Unë e përcaktoj këtë udhëtim diplomatik si "nga korridoret e diplomacisë në Shtëpinë e Bardhë". Këmbëngulja e Edita Tahirit filloi të shpërblehej. Uashingtoni, i cili kishte dërguar misione vëzhguese në vend që nga fillimi i viteve 1990, filloi ta merrte gjendjen e Kosovës më seriozisht dhe patronazhi i tyre e ndihmoi Tahirin të hapte më shumë dyer për të çuar përpara kauzën e saj.

Këto dyer të hapura nuk do të ishin të mjaftueshme nëse ajo nuk do të mund të paraqiste një argument bindës, dhe Edita Tahiri arriti ta bënte pikërisht këtë. “Unë do t’i inkurajoja të gjithë të merrnin përsipër një rol të tillë, por është një mision i vështirë; është e mundur të ndryshohet opinioni ndërkombëtar nëse argumentet tuaja për atë për të cilën po luftoni janë koherente dhe të qëndrueshme" thotë ajo. Talenti i saj për t'iu përmbajtur parimeve që Kosova po përpiqej, por gjithashtu duke lënë hapësirë për të krijuar kompromis aty ku ishte e mundur, e ndihmoi atë - dhe kombin e saj - të fitonte terren.

Rambouillet

Vitet e punës së saj të përkushtuar si ministre e punëve të jashtme çuan në vënien e gurëve të themelit të Konferencës së Paqes të vitit 1999, të negociuar në kështjellën franceze të Rambujesë, ku u vendos fati i vendit të saj të ri. "Në Rambuje ne ruajtëm parimin e vetëvendosjes së Kosovës pavarësisht presionit nga delegacioni serb," kujton ajo. “Ne këmbëngulëm që pas një periudhe të përkohshme, Kosova duhet të ketë një mekanizëm për të vendosur për të ardhmen e saj politike. Ne do të pranonim vetëm një marrëveshje të përkohshme që la një derë të hapur për pavarësi dhe e vendosi Kosovën nën protektoratin e NATO -s," shton ajo.

Nuk ishte një luftë e lehtë, thotë Tahiri. Negociatorët e Beogradit do të pretendonin se Kosova kishte qenë gjithmonë pjesë përbërëse e republikës jugosllave serbe, ndërsa delegatët e Kosovës do të përgjigjeshin se Kosova kishte qenë njësi federale e ish -Jugosllavisë. “Pak në botë në atë kohë e dinin që Kosova kishte një status të dyfishtë në Jugosllavi, se ajo përfitonte nga pozita e saj si pjesë federale e Jugosllavisë dhe nuk ishte thjesht pjesë e Serbisë. Më është dashur të diskreditoj narrativën serbe me argumente dhe të paraqes qëndrimin e Kosovës, ” thotë ajo.

Në fund, misioni diplomatik në Rambuje ishte një sukses. Kosova mori jo vetëm një njohje të nënkuptuar se një ditë mund të mbahej një referendum për pavarësinë, por edhe një premtim eksplicit ndërkombëtar për mbrojtjen e Kosovës nga një forcë paqeruajtëse e NATO -s. Edita Tahiri pohon se kjo ishte arritja e saj më e rëndësishme diplomatike deri tani, e tejkaluar nga rëndësia vetëm me nënshkrimin e saj të Deklaratës së Pavarësisë së Republikës së Kosovës më 17 shkurt 2008.

Edita Tahiri
© FNF

Realiste në kohë lufte, liberale në kohë paqeje

Me përfundimin e pushtimit të Kosovës nga Serbia dhe kthimin e jetës normale, e vetë-përshkruara ‘realiste në fushën ndërkombëtare’ është kthyer drejt liberalizmit dhe reformave të brendshme. Si, dhe pse ndodhi kjo?

"Personalisht mendoj se gjatë 10 viteve të pushtimit kam qenë më shumë realiste në shumë mënyra, veçanërisht kur ishte fjala për njohjen e vendit tim. Kjo sepse sistemi ndërkombëtar bazohet në realizëm kur zgjidh konfliktet," thotë ajo. "Kur lufta mbaroi dhe ne fituam lirinë tonë, fillova të besoj se kjo liri e re tani duhet t'i shërbejë të gjithëve. Ajo ide më çoi në idealet e liberalizmit dhe, deri më sot, besoj se barazia e mundësive dhe epërsia e ligjit janë baza e çdo shteti demokratik dhe se qeveria është atje për t'i shërbyer popullit ".

Edita Tahiri
© FNF

Sidoqoftë nuk është detyrë e lehtë të qenit një grua liberale në një komb relativisht konservator ballkanik. "Nga fillimi në Kosovën e lirë ka qenë një proces transformues, dhe unë do të thoja tani se duhet kohë që të ndodhë një transformim i vërtetë drejt vlerave reale demokratike," thotë Tahiri. Ka pasur shumë zhvillime pozitive dhe progresive, si dhënia e lirive të barabarta (dhe madje preferenciale në disa aspekte) për serbët e Kosovës dhe pakicave të tjera ("liria duhet t'u shërbejë të gjithëve, jo vetëm fituesve," vuri në dukje Edita Tahiri) dhe futjen e kuotave gjinore për të rritur pjesëmarrjen e femrave në politikë. Mbeten disa probleme që duken tradicionale për gjithë rajonin, nga ato më kryesoret, natyrisht, janë korrupsioni dhe mungesa e llogaridhënies për politikanët në pushtet.

“Kur partia ime, LDK, filloi qeverisjen pas luftës, u shfaq korrupsioni dhe autokracia. Ishte diçka që nuk mund ta ndryshoja,” thotë Tahiri. Për të, autokracia dhe korrupsioni kanë mbetur pjesë e strukturës së çdo qeverie - madje edhe të atyre në të cilat ajo bënte pjesë - gjatë 20 viteve të para që nga çlirimi i Kosovës, dhe ende nuk është gjetur ilaçi për shërim. “Politikanët vijnë në politikë për të përfituar më shumë nga sa japin. Kjo është e njohur që nga koha e [sociologut gjerman Max] Weber-it. Gjate kohës sa isha ministre, unë qëndrova etike dhe luftova korrupsionin,” thotë Tahiri. “Unë dua të shoh më shumë idealizëm në udhëheqjen tonë politike. Unë dua të shoh idealizmin që kishim kur themeluam lëvizjen e pavarësisë në vitin 1989 dhe që vazhdoi derisa arritëm pavarësinë, lirinë dhe vetëvendosjen tonë. Sidoqoftë, në periudhën e pasluftës duket se kemi braktisur idealizmin," ankohet ajo.

Edita
Tahiri

Marrja e drejtimit të saj

Tahiri thotë se pas përfundimit të luftës, ajo ishte e përkushtuar ndaj reformave demokratike në lëvizjen LDK, ku ajo kishte qenë pjesë për më shumë se një dekadë, por përpjekjet e saj për të bërë reformë hasen në rezistencë.

"Kur lëvizja e pavarësisë së LDK -së u shndërrua në një parti politike, unë shpresoja se LDK -ja do t'i përmbahej vlerave dhe parimeve mbi të cilat u krijua," kujton ajo. “Duke qenë se ishte një lëvizje elitiste, mendova se mund të veprojë si udhëheqëse e procesit të ndërtimit të paqes pas konfliktit në Kosovë. Është shumë e rëndësishme të krijohet demokraci e brendshme në një parti politike dhe kjo mungonte në LDK. Sistemi ynë i vlerave u minua. Pas luftës, në vend që ata që udhëhoqën gjatë kohës së luftës te marrin poste më të larta, keni parë njerëz me merita më të vogla të ngjiten papritur në majë," shton Tahiri. Pasi që i duhej të vazhdonte rrugëtimin, ajo nisi projektin e saj reformator, Alternativa Demokratike e Kosovës (ADK), në maj 2004.

Edita Tahiri
© FNF

Që nga fillimi i projektit të saj të ri politik, Tahiri e mori me zemër kauzën e barazisë gjinore. "Personalisht, unë kurrë nuk kam përjetuar ndonjë diskriminim, megjithëse isha gruaja e vetme në udhëheqjen e lëvizjes për pavarësi," thotë ajo. “Sidoqoftë, në periudhën e pasluftës u rikthyen barrierat tradicionale, kjo ide se pushteti i përket burrave, se gratë nuk kanë të drejtë në poste publike. Gratë e gjetën veten të mënjanuar. Jo mua personalisht, sepse unë tashmë kisha një besueshmëri të fortë si udhëheqëse. Por gjendja nuk ishte e mirë për sa i përket barazisë gjinore," shton ajo.

Pasi ajo dhe progresistët rreth saj u dakorduan të kundërshtonin që gratë të trajtoheshin si të nënshtruara, ata vepruan. “Ne - gratë në politikë dhe shoqërinë civile - u ngritëm për barazinë gjinore menjëherë pas luftës. Pas zgjedhjeve të para të pasluftës në 2000 si vendi i parë në Ballkan ne vendosëm kuotën prej 30 përqind në Parlament, duke u bërë edhe model për pjesën tjetër," thotë ajo.

Edita Tahiri
© FNF

Përderisa ajo pajtohet se kuotat janë një instrument artificial, Tahiri vëren se kjo ndihmoi në ekspozimin e më shumë grave në politikat e nivelit të lartë dhe i tregoi shoqërisë së Kosovës se pa to në pozita të larta, vendi nuk mund të shpresojë të zhvillojë një demokraci të vërtetë, funksionale. “Sot, teksa flasim, Kosova është më e mirë sa i përket të pasurit gra në qeveri; presidenti është një grua, dhe kuvendi ka mbi 30 përqind përfaqësim femrash. Këto janë arritje të mira por sfidat mbesin, ne ende duhet të ndërtojmë sisteme të qëndrueshme përfshirëse gjinore," thotë Tahiri. Lufta e saj për barazinë gjinore dhe ndërtimin e paqes gjithëpërfshirëse gjinore vazhdon në nivel rajonal-ajo ka qenë udhëheqëse e Lobit Rajonal të Grave në Evropën Juglindore (RWLSEE) për mbi pesëmbëdhjetë vjet.

Edita Tahiri
© FNF

“Do të doja të shihja barazi të qëndrueshme gjinore në vendin tim dhe në botë; Unë do të thoja se nuk ka një demokraci funksionale të vërtetë pa pjesëmarrjen e barabartë të grave në vendimmarrje,” nënvizon ajo, duke thënë se roli i grave duhet të rritet në fushat kryesore të politikës dhe aktivizmit qytetar, veçanërisht në ndërtimin e paqes. "Kur bëhet fjalë për proceset zyrtare të paqes dhe vendimmarrjen, diskriminimi vazhdon," thotë diplomatja, duke shtuar se ajo ende mbetet gruaja e vetme në Ballkan që ka udhëhequr negociatat zyrtare të paqes.

Kosova dhe bota sot

Pas tragjedive të luftës dhe pushtimit, ku po shkon Kosova sot sipas kësaj diplomate me shërbim të gjatë? "Për Kosovën, politika jonë e jashtme është e qartë dhe është euroatlantike," nënvizon Tahiri. “Ne nuk duam ta shohim Rusinë në Ballkan, te cilën nuk e dëshirojnë as të gjitha shtetet e reja të dala nga ish Jugosllavia, përveç Serbisë, e cila e përdor Rusinë si një kalë trojan. Qëllimi ynë është të shohim Ballkanin dhe Kosovën të lidhur fort me Perëndimin. Çdo gjë tjetër nuk është opsion, "shton ajo.

Njëkohësisht ajo nuk i kursen kritikat për rolin e Perëndimit, dhe veçanërisht atë të Bashkimit Evropian, në telashet që kanë përfshirë rajonin gjatë tre dekadave të fundit. “Për të folur historikisht, pas luftës së ftohtë BE dështoi të luajë një rol të rëndësishëm në luftërat që ndodhnin në Ballkan, pavarësisht se ato po ndodhnin në oborrin e vet. Por gjithashtu edhe OKB po dështonte. Vetëm kur Shtetet e Bashkuara morën rolin udhëheqës, luftërat përfunduan dhe konfliktet u zgjidhën".

Në kohët e fundit, roli i BE -së është përmirësuar, por mbetet dualist, reflekton Tahiri. "Pas luftës, BE luajti një rol shumë më të rëndësishëm, pasi u bë një nga katër shtyllat e ndërtimit të shtetit në misionin e OKB -së në Kosovë dhe unë vlerësoj kontributin e BE -së në ekonominë dhe rimëkëmbjen tonë," vëren diplomatja. Në të njëjtën kohë, ajo nuk është aspak e kënaqur me qasjen e përgjithshme gjeostrategjike (ose mungesën e saj) që ka marrë Brukseli.

“Kur bëhet fjalë për çështjet gjeostrategjike, dështimi i BE-së është serioz jo vetëm përballë Kosovës, por në lidhje me gjithë Ballkanin. Në 20 vitet e fundit BE dështoi në konsolidimin e një qasjeje strategjike ndaj Ballkanit, megjithëse të gjitha vendet e Ballkanit (përveç Serbisë) ishin të vendosura t'i bashkoheshin Perëndimit," pohon ajo, duke shtuar se BE duhet të kishte bërë më shumë për të integruar kombet ish-jugosllave më shpejt, pa lejuar që aktorët jo-perëndimorë si Rusia, Kina dhe Turqia të krijojnë terren. "BE -ja duhet të gjejë një mënyrë për të ndërtuar unitetin në politikën e saj të jashtme nëse vërtet dëshiron të rritet në një lojtar strategjik me ndikim," përfundon ajo. Ajo gjithashtu thekson se blloku transatlantik duhet të forcojë mbrojtjen e orientimit perëndimor të Ballkanit, i cili është dobësuar kohët e fundit.

Edita Tahiri
© FNF

Shpresat për të ardhmen

Ka shumë gjëra për të cilat Edita Tahiri mund të jetë krenare kur bëhet fjalë për përparimin e bërë nga kombi i saj gjatë jetës së saj - nga një popull i shtypur dhe i margjinalizuar gjatë gjithë shekullit të 20 -të në një vend të lirë, të pavarur sot. Çfarë të ardhme parashikon ajo për kombin e saj tani?

“Ka shumë sfida para nesh, para së gjithash - arritja e përparimit ekonomik dhe hapja e vendeve të punës në mënyrë që rinia jonë të përmbushë ëndrrat e saj në Kosovë dhe jo jashtë saj. Emigrimi i brezit tonë të ri është fatkeqësia e shoqërisë sonë. Në fund të ditës, e tashmja dhe e ardhmja e kombit tonë qëndron në energjinë e të rinjve tanë”, thotë Tahiri, duke shtuar se mbajtja e qytetarëve të saj të rinj duhet të jetë qëllimi strategjik i Kosovës.

"Në politikën e jashtme, objektivat tanë strategjikë janë integrimi i Kosovës në NATO, BE dhe OKB duke përmirësuar marrëdhëniet me fqinjë, përfshirë dialogun Kosovë-Serbi," thotë diplomatja, duke shtuar se kjo e fundit duhet të përfundojë me njohjen reciproke të dy shteteve nën kufijtë e tanishëm. "Dhe e treta është përfundimisht mbyllja e kapitullit të luftërave dhe armiqësive dhe fillimi i tjetrit - i marrëdhënieve paqësore," përfundon Tahiri. "Ne nuk duhet t'ia lëmë këtë barrë brezit të ardhshëm."

Edita Tahiri
© FNF

Ndiqni më shumë histori mbi fuqizimin e femrave me #FemaleForwardInternational dhe në fokusin special në faqën tonë të internetit.