DE

Black Book
Премиера на Черната книга на правителственото разхищение в България за 2022 г

black book fnf
© FNF

Дойде време за дългоочакваното ново издание на Черната книга на правителственото разхищение в България за 2022 г.

Официалното ѝ представяне и среща с екипа и авторите на случаите, описани в нея, ще се състои на 8-ми февруари 2023 г. от 17.00 ч. до 19.00 ч. в литературен клуб „Перото“, бул. България 1, НДК, гр. София. Заповядайте на живо или гледайте премиерата онлайн на страницата ни във Фейсбук. 

За осма поредна година Фондация за свободата „Фридрих Науман“ съвместно с разследващи журналисти събра примери за пилеене на парите на българския и европейския данъкоплатец.

Книгата съдържа 15 разработки, които описват случаи на безотговорно и неефективно харчене на обществен ресурс. Тя няма претенциите да бъде изчерпателна, а цели да насочи вниманието на гражданите към необходимостта от повече отчетност и прозрачност в харченето на данъците, които плащат на държавата. Засиленият граждански контрол може и трябва да доведе до подобряване работата на институциите – именно това иска да припомни и поредното издание на книгата.

Историите в осмото поредно издание от Русе, Шумен, Севлиево, Петрич, Варна, София, Враца, Стара Загора засягат теми, придобили национално значение като казусите „Капитан Андреево“, магистрала Хемус, Държавна петролна компания, Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА) и упоритите дефицити в здравеопазването. Актуални теми от местно значение също намират заслужено място в книгата. Те ясно и в дълбочина демонстрират как некоректното управление на обществени поръчки на местно ниво води до некачествени паркове, пропадащи улици, ограничен достъп на хора с увреждания, неефективни инвестиции в градски транспорт и дори застрашава живота на ученици в училище.

В предговора на книгата Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ), посочва, че няма застраховка срещу пробойните в която и да е система, особено когато тя оперира с огромни средства за разплащане. Пропуснатите ползи за бюджета и съответно за българските гражданите, обаче, са лесно проследими най-вече в отношенията на държавата с подизпълнители: от една страна, частни компании, а от друга - възлагането на дейности на държавни фирми без обществени поръчки (т.нар. „инхаус“ процедури). Както обобщава Петър Ганев, „представените истории в „Черната книга“ ясно насочват вниманието към моделите на разхищение и облагодетелстване“.

По време на събитието част от авторите ще представят темите си в изданието, по които са работили, а екипът на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ ще разкаже за постигнатото и предстоящото в проекта „Черна книга на правителственото разхищение в България“.

Очакваме Ви на живо в „Перото“ или гледайте онлайн на страницата ни във Фейсбук

Повече за програмата тук. 

Очаквайте скоро публикуването на всички разследвания на chernakniga.bg.